GÜNCEL DUYURULAR
İkinci yarıyılı sonunda yapılan atölye eğitimini tamamlayan öğrenciler, çeşitli sanayi kurum ve kuruluşlarında bilgi ve görgülerini arttırmak üzere yapacakları zorunlu stajlar, dördüncü yarıyıl sonunda TEMEL STAJ, altıncı yarıyıl sonunda ise MESLEK STAJI olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.
TEMEL STAJ
Makina Mühendisliği alanındaki üretim yöntemlerinin inceleneceği 5 hafta süreli staj türüdür. Döküm ve talaşlı imalat bölümlerinden oluşur. Bu staj kapsamında öğrenciler; Döküm yöntemleri ve talaşlı imalat yöntemleri ile bu yöntemlerde kullanılan üretim araçları ve bu araçların çalışma prensiplerini inceleyerek üretilen parçalar bazında incelemelerini yapacaklardır. Bu staj içerikleri ile ilgili detaylı bilgiler TEMEL STAJ sunusundan edinilebilir.
Firmaların kapsam alanına girmeyen üretim yöntemleri farklı firmalarda yapılabilir. Örneğin döküm ve talaşlı imalat bölümleri farklı firmalarda yapılabilir. Bu durumda staj, talaşlı imalat üç, döküm iki hafta olacak şekilde düzenlenmelidir.
Staj yapan öğrenciler firmadan teknik resim talep edemedikleri takdirde aşağıdaki teknik resim formatına uygun olarak form ve konum toleranslarını içerecek şekilde endüstriden bulacakları bir parçanın teknik resmini staj defteri üzerine yapacaklardır. Teknik resim örneğine buradan ulaşabilirsiniz.
MESLEK STAJI
Meslek stajı, üretim yönetimini kapsayan 5 hafta süreli bir staj türüdür. Bu staj kapsamında öğrenciler; bir ürünün, hammadde temininden başlayarak mamul madde haline gelene kadarki evrelerini inceleyeceklerdir. Ayrıca kurum veya kuruluşun ticari anlayışı incelenecek konular arasındadır. Bu staj içerikleri ile ilgili detaylı bilgiler MESLEK STAJI sunusundan edinilebilir.
STAJ BAŞVURUSU
1. Firmalar
Staj yapılacak firmalar öğrenciler tarafından belirlenir. Potansiyel firma listesine ulaşmak için tıklayınız.
(Önemli not: Bu listenin, yalnızca bir öneri niteliğinde olduğu bilinmelidir. Listede sunulan, firmaların çalıştırdığı personel sayısı, personel niteliği, kontak kişi, donanım gibi bilgiler, dolayısıyla da staja uygunluk durumu sürekli olarak değişebilmektedir. Öğrencinin bu listeden seçeceği firmanın, Mühendislik Fakültesi Fakülte Kurulu’nun, 18.04.2018 tarihli 2 numaralı toplantısında alınan 18 numaralı karar uyarınca kabul edilen ve hâlihazırda yürürlükte bulunan “Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları” bağlayıcı belgesinin 6. Maddesinde belirtilen esasları sağlaması gerekmektedir. Anılan belge, WEB sayfamızda yayındadır. Bu listeden yararlanılarak yapılacak başvurularda, firmanın staja uygunluk durumu, öğrenci tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. 01.07.2021)
Belirlenen firma, bölümümüz öğrencilerince daha önce staj yapılmış ve onaylanmış firmalar arasında değilse, staj komisyonu üyelerinden onay alınmak koşulu ile ilgili firmada staj yapılabilir. (Onay için, firma faaliyet alanının staj içeriklerine uygunluğu, üretim araçları hakkında bilgi, çalışan makine mühendisi sayısı v.b. bilgiler gereklidir.)
2. Başvuru Tarihi
Staj başvuruları, yaz döneminde yapılacak stajlar için, firmaların staj başvurularını değerlendirdiği tarihler esas alınarak yapılır. Bu nedenle ilgili firmanın staj takvimi bilinmelidir.
3. Başvuru Biçimi
Staj başvuruları ilgili firmaya yazılacak Temel Staj Başvuru Dilekçesi veya Meslek Stajı Başvuru Dilekçesi ile gerçekleştirilir. Bazı firmalar öğrencilerden zorunlu staj belgesi adı altında belgeler istemektedir. Bölümümüzün bu şekilde düzenlediği bir belge yoktur. Ancak firmalara yapılacak yazılı başvurularda danışman onayı alındığında ayrıca bu belgeye gerek yoktur. Bu nedenle tüm başvurularda danışman onayı alınmalıdır.
Firmalar, öğrencinin başvuru dilekçesine kendi başlıklı kağıtları ile yanıt verebilirler yada dilekçeye not düşerek öğrenci için belirledikleri staj takvimini bildirebilirler.
STAJA BAŞLAMA
Staj yapacakları firmadan aldıkları onayı Bölüm Öğrenci İşlerine (staj komisyonu dosyasına konulmak üzere ) sunan öğrenciler sırası ile aşağıdaki işlemleri yaparak staj yerlerine gidebilirler.
1. Kitap satış bürosundan Makina Mühendisliği Bölümü öğrencileri için düzenlenmiş STAJ DEFTERİ satın alınır.
2. Bu defter ön yüzü ve içerisinde sabit olan Fotoğraflı sayfa ve ayrıca ek olarak dekanlığın web sitesinde indirilen staj sicil formu ve staj başvuru ve kabul formunda (Dekanlık tarafından güncel olarak 11. sırada “Staj Bilgi Formu” olarak adlandırılmıştır. Eğer staj yurt içinde yapılacaksa formun Türkçesi teslim edilecektir.) ilgili kısımlar doldurularak fotoğraflar yapıştırılır. Akademik danışman ve Dışdanışman tarafından ilgili kısımlar onaylanır. (Her bir staj için- her bir işyeri için tek bir form kullanılacaktır)
3. Defter ve fotoğraflı formlar Bölüm Öğrenci işleri sekreterliğince mühürlendikten sonra; staj komisyonu başkanınca onaylanır ve dekanlığa gönderilir. Staj yapılacak firmaya bu belgeler ile gidilir. (Danışman onayı yapılmamış ilgili kısımlar doldurulmamış defterlerin dolayısı ile stajın kabulü yapılamaz)
STAJ SÜRESİNCE YAPILACAK İŞLEMLER
Her öğrenci staj sırasında, stajla ilgili çalışmaları, belirlenen kurallar doğrultusunda (her gün neler yaptığını ve nasıl yapıldığını tarihi ile kaydederek) bir STAJ DEFTERİ’ne kaydedecektir. Staj defterinin her sayfası ve staj sicil formu ilgili bölüm sorumlusunca kaşe ve imza ile onaylanacaktır.
STAJ SONU İŞLEMLERİ
Her iki staj sonunda, staj defteri firma staj sorumlularınca onaylanmış olmalıdır. Eğer staj çalışmaları birden fazla firmada yapılmışsa, defterdeki ilgili yerler (1. işletme, 2. işletme) firma mühür veya kaşesi ile yetkili kişi tarafından onaylanmış olmalıdır. Ayrıca İlgili kısımlardaki çalışmalar tarihlerine göre yapılan çalışmalar kısmına yazılmalıdır.
Defter ekinde verilen ve firmaların stajyer öğrenciler ile ilgili geri bildirimlerini içeren Sicil Formu (her bir firma için) aynı şekilde firma tarafından doldurulup onaylanacak ve staj bitiminde kapalı zarf içerisinde öğrenciler tarafından staj komisyonuna teslim edilecektir.
DEFTER TESLİMİ
Öğrenci, staj süresinin bitimini takip eden öğretim yarıyılının ilk otuz (30) gününe kadar, verilen programa uygun ve günlük olarak doldurulan staj defterini, defterin her sayfasını çalıştığı işyeri yetkilisine onaylattıktan sonra, yapılacak duyuruyu takiben Bölüm Staj Komisyonu’na teslim eder. İlgili staj komisyonu üyesi gerekli kontrol ve mülakatlar için öğrencileri panodan bilgilendirir.
DEĞERLENDİRME
Her iki stajın tamamlanmasından sonra gerekli evraklar, staj komisyonu başkanı tarafından Dekanlık Öğrenci işlerine teslim edilir.
Bu bilgiler öğrenci işleri tarafından öğrencinin dosyasına işlenir. (Öğrenciler bilgisayar ortamında dosyasından sonucu görebilir)
SIKÇA SORULAN SORULAR
Yukarıda açıklanan bilgiler doğrultusunda sıkça sorulan sorular ve cevapları aşağıda belirtilmiştir.
Toplam beş haftalık stajın 3+2 şeklindeki bölümleri farklı işletmelerde yapılabilir. Bu durumda her bir işletme için onay alınmalı ve staj sonunda, her iki işletmeden onay ve staj Sicil belgesi alınmalıdır. Bu durumdaki öğrenciler staj yerine gitmeden önce iki adet fotoğraflı ve onaylı sicil belgesi oluşturmalıdırlar.
Her firma için gerekmiyor. Bölümümüz “staj firması veri tabanı”nda olmayan firmalar için staj komisyonundan onay alınmalıdır.
Onay için firmayı tanıtıcı belgeler (firmadan alınmış; faaliyet alanı, üretim araçları hakkında bilgileri içeren broşür vb.) ile başvurulmalıdır.
Staj yapılacak işletmeler temel staj için talaşlı imalat yapan (torna, freze, matkap, planya, CNC gibi üretim araçları bulunan) firmalar arasından seçilmelidir. Bu firmaların bünyesinde çalışan makine mühendis(ler)i olmalıdır. Meslek stajı için ise üretim yönetimine ilişkin bir staj olduğundan büyük ölçekli firmalarda yapılması önerilir.
Staj yapılacak firmaya yazılacak başvuru dilekçesi, Öğrencinin danışmanınca onaylandığında bu dilekçe istenilen belge yerine geçmektedir.
Deftere yapılan çizimler, staj sırasında yapılmalı ve işletmenin ürünlerine ait parçaların çizimleri olmalıdır. Bu çizimler standart çizim kurallarına uygun olmalıdır. Görünüş, kesit, ölçülendirme, yüzey kalite ve tolerans gibi verileri içermelidir.
Çizimler bilgisayar destekli programlarda yapılmamalı (el ile çizilmeli) ve deftere yapıştırılmamalıdır. Çizimler, defterin içerisinde yer alan beyaz A4 sayfalarına yapılmalıdır.
Firma çizim detaylarına ( Ölçü, tolerans, Yüzey kalite, vs) izin vermeyebilir. Bu durumda çizim üzerinde ölçü değerleri yazılmadan ve yüzey kalite işaretleri de genel işaret olarak belirtilebilir. Öğrenciler gizlilik sebebiyle staj yapılan firmalardan teknik çizimlere ulaşamıyorsa, bölüm web sitemizde verilen örnekten daha basit bir parça olmaması koşuluyla kendi bulacakları parçalara ait teknik resimleri görünüş, kesit, ölçülendirme, yüzey kalite ve tolerans gibi verileri içerecek şekilde sunabilirler.
Kitap satış bürosundan Makine Mühendisliği Bölümü için hazırlanmış STAJ DEFTERİ, eğer birden fazla işletmede yapılacaksa yeterli sayıda ( Her işyeri- her staj için birer tane ) STAJ SİCİL FORMU temin edilerek ilgili kısımlar doldurulduktan ve fotoğraflar yapıştırıldıktan sonra Bölüm Öğrenci İşlerine ve danışmana onaylatılıp staj yerlerine gidilebilir.
Staj bitiminde defterin her sayfası işletmedeki ilgili birim sorumlularınca onaylanacak, defterin ilk sayfası işletmeler için ayrılmış alana; tarih, onaylayanın imzası ve işletmenin kaşesi vurularak onaylanacaktır. Ayrıca defterdeki ilk sayfada “Yapılan çalışmalar” bölümü istenilenlere uygun olarak doldurulmalıdır. İşyerine onaylatılmış defter danışmana gösterilip onay alındıktan sonra bölüme teslim edilmelidir.
“Staj sonuç Belgesi” (form 2) firma tarafından öğrenci değerlendirilmesi yapıldıktan ve aynı şekilde onaylandıktan sonra kapalı zarf içerisinde bölümümüze postalanabilir yada elden teslim edilebilir.
Staj defterleri ve sicil formları eğitimin başlangıcından itibaren 30 gün içerisinde yapılacak duyuruyu takiben staj komisyonuna teslim edilir.
Staj bilgileri, ders notları gibi DEBİS ortamına girilmediğinden, staj sonuç belgeleri staj sorumlusu öğretim elemanlarınca öğrenci işlerine teslim edildikten (öğrenci her iki stajını tamamladıktan sonra belgeler dekanlık öğrenci işlerine gönderilmektedir.) sonra ilgili birim tarafından öğrenci bilgilerine eklenmektedir. Öğrenciler herhangi bir olumsuzluğa karşı staj defterlerinin kabul onayı yapılıp yapılmadığına dikkat etmeli ve staj defterlerini mezun olana kadar saklamalıdırlar.
Diğer Üniversitelerden yatay yada dikey geçiş yöntemi ile kayıtlanıp Bölümümüzde öğrenimini sürdüren öğrencilerin stajları, geldikleri üniversitelerden getirecekleri staj bilgileri ile Staj Komisyonu Başkanlığına yapacakları başvurular değerlendirilip öğrenciler buna göre yönlendirilecektir.
Makine Mühendisliği bölümünde işletme stajı yoktur Meslek stajı yaptırılmaktadır. Bu staj içinde öğrenci işin ne kadar zamanda yapıldığı, malzemenin nasıl temin edildiği, fiyatlandırmanın nasıl yapıldığı ve çalışanlar ve çalıştıranlar arasındaki iletişim yöntemlerini de gözleme ve öğrenme fırsatı yakalayabilmektedir.
FORMLAR VE DÖKÜMANLAR
Staj sicil formu | Staj Başvuru ve Kabul Formu | Staj zorunluluk belgesi | |
Temel stajı başvuru formu | Meslek stajı başvuru formu | Staj akış şeması | |
TEMEL STAJ Sunusu | MESLEK STAJI sunusu | ||
Bölüm staj yönergesi |
STAJ KOMİSYONU ÜYELERİ
Başkan: Doç. Dr. Mehmet Murat TOPAÇ
Doç. Dr. Mustafa Umut KARAOĞLAN
Arş. Gör. Dr. Tuba EVGİN
Arş. Gör. Dr. H. Fırat KARASU
Arş. Gör. Utku Alp YÜCEKAYA
Arş. Gör. Coşkun YOLCU
Arş. Gör. Doğukan AKGÖL
Arş. Gör. Okan ÇELİK
İletişim: sorustajdeumakina@gmail.com
Son Güncelleme: Ekim 30th, 2024 - 09:36 am
Genel Arama